Judo

Judo lajina

Judo on maailman levinnein ja harrastajamääriltään suurin kamppailulaji. Kansainväliseen judoliittoon IJF kuuluu 200 jäsenmaata. Judo on olympialajien joukossa viidenneksi suurin laji kansainvälisen liiton jäsenmaiden lukumäärällä mitattuna. Euroopassa lajia harrastaa yli kaksi miljoonaa ihmistä. Suomessa seuroja on 123 ja harrastajia niissä yhteensä n. 12.500.

Judo syntyi 1880-luvulla, kun lajin kehittäjä, kasvatustieteen professori, Jigoro Kano muokkasi vanhoista japanilaista taistelutaidoista liikuntamuodon, jossa vastustajaa vahingoittamatta voitiin kilpailla. Judo esiteltiin ensimmäisen kerran Suomessa jo vuonna 1890, jolloin lajin kehittäjä vieraili Helsingissä. Varsinainen judotoiminta alkoi Suomessa 1954. Suomen Judoliitto ry perustettiin vuonna 1958. Olympialajiksi judo valittiin 1964.

Judo Kokkolassa

Kokkolassa Judoa on harrastettu kahdeksankymmentäluvun alusta. Aluksi toimittiin Kokkolan Veikkojen puitteissa. Vuodesta 1993 alkaen on toimittu Kokkolan Budon Judojaostona. Judokoita seurassa on noin 30, joista aktiivisesti kilpailevia 5-10 judokaa. Menestystä on tullut aluemestaruuskisoista.

Kokkolan Budossa joukkoon mahtuu harrastamaan sekä kunto- että kisajudoa. Mattojudoa seurassamme arvostetaan erityisesti.

Tiedustelut: Jukka Aalto: 050 351 0976 Timo Sivula: 045 624 5150

Muksujudo- ja perhejudo

Kokkolan Budon muksujudoon pääsee 3 – 6 vuotiaana aikuisen kanssa. Nimi Judo tarkoittaa pehmeää tietä ja sen mukaisesti vastustajaa ei lyödä eikä potkita, vaan Judo opettaa joustamaan sekä fyysisesti että henkisesti.

Mitä nuorempana aloittaa, sen paremmat mahdollisuudet ovat elinikäisen oppimisen aikana omaksua vaikeatkin tekniikat niin, että ne ovat mahdollisimman luontevia. Tärkeintä on opetella käytöstapoja ja toisen kunnioittamisen periaatetta. Itsensä hallitseva ja judon periaatteet tunteva judoka on henkisesti ja fyysisesti vahva myös judotatamin ulkopuolella. Judon arvot: joustaminen, yhteinen hyvä ja hyödyn maksimointi tukevat tätä kehitystä.

3-6 vuotiaat opettelevat judoa muksujudossa leikin ja kisaamisen varjolla yhdessä vanhemman kanssa. Iän karttumisen myötä opetellaan vaikeampia asioita. Muksujudo kehittää lapsen motoriikkaa, kordinaatiota, ryhmätyöskentelytaitoja sekä oikeanlaista rohkeutta tehdä uusia asioita, auttaen näin lapsen kokonaiskehitystä.

Judon harjoitusajat

Judon peruskurssi ja ylemmät vyöt

Tiistai klo 18:00-19:30
(Martial Arts Center)

Torstai klo 19:30-21:00
(Martial Arts Center)

Junnujudo

Tiistai klo 16:00-17:00
(Martial Arts Center)

Perjantai klo 16:00-17:00
(Martial Arts Center)

Muksu- ja perhejudo

Sunnuntai klo 10:00-11:00
(Martial Arts Center)

Judo katatreenit

Sunnuntai klo 15:30-16:30
(Martial Arts Center)

Judon valmentajat

Avatar

Rachid El Kadiri

Peruskurssin ja ylempien vöiden valmentaja

3. dan musta vyö
Avatar

Timo Sivula

Katakurssin valmentaja

2. dan musta vyö
Avatar

Jukka Aalto

Seniorijudon valmentaja

1. kyū ruskea vyö
Avatar

Jani Möller

Peruskurssin ja ylempien vöiden valmentaja

2. kyū sininen vyö
Avatar

Jemina Salonen

Junnujudon valmentaja

2. kyū sininen vyö
Avatar

Mira Ojala

Junnujudon valmentaja

5. kyū keltainen vyö

Judon harrastajille

Liitto: Suomen Judoliitto

Kokkolan Budolla on käytössä Suomisport, josta harrastajat saavat ostettua lisenssit ja vakuutukset.